Съдбоносната реч на Карлес Пучдемон за бъдещето на Каталония бе отложена с час, но преди минути той пристигна в парламента. 

Ръководителят на каталонското правителство влезе в залата, изглеждайки доста спокоен и седна на първия ред от трибунките, докато цял свят следи със затаен дух дали Каталония ще обяви независимост.
Карлес Пучдемон излезе на трибуната на парламента и поздрави всички събрали се в залата като каза, че е тук, за да очертае последиците от референдума за независимост."Аз не планирам никаква заплаха, никакви обиди. Ние сме отговорни за това, което се случи. Трябва да премахнем ескалацията на напрежението, а не да я храним повече. Ние всички сме част от една и съща общност и трябва да вървим заедно. Никога няма да се съгласим с всичко, но многократно доказахме, че единственият начин да продължим напред е с демокрацията и мира. Това изисква диалог", така той започна речта си, която бе посрещната с аплодисменти.


 "Ние не сме престъпници, не сме луди. Ние сме нормални хора и просто искаме да гласуваме. Ние сме готови да говорим и да имаме диалог. Нямаме нищо против Испания. Искаме да имаме по-добро разбиране с Испания. Връзката не работи от много години и сега е неустойчива", каза той.

"Ще следвам волята на народа към желанието му за независимост", каза още той, но поясни, че ще търси диалог и преговори с Мадрид.

Пучдемон уточни, че правителството иска да отложи официалната декларация: "Предлагам да спрем действието на декларацията за независимост, за да работим за реализиране на резултата от референдума. Днес правим жест на отговорност в полза на диалога".


Превод и редакция: БЛИЦ

Цялата съдбовна реч на Пучдемон може да прочетете ТУК!ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!