Бойците от легиона „Свобода на Русия“ предложиха на основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин да обменят пленници от въоръжените сили на Руската федерация, след като губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков не дошъл „за своите момчета“.

Партизаните публикуваха съответното видеообръщение в Telegram. Те обвиниха Гладков в страхливост и отбелязаха, че са готови да сътрудничат в размяната с Пригожин, съобщава "УНИАН".

„Обръщаме се към вас, защото целият проправителствен елит, в лицето на носителя на орден за храброст Гладков, действаше страхливо, оставяйки хората си в плен, докато собствените им войски обстрелваха мирните градове с артилерия“, казва боецът с позивна „Цезар“.

Партизаните са предложили „справедлива размяна“ на няколко бойци от въоръжените сили на РФ за командира на 72-ра бригада от въоръжените сили на РФ подполковник Роман Винивитин, който според Легиона преди това е бил пленен от „вагнеровците“.

„Цезар“ отбелязва, че десетки руски войници и граничари са държани в плен от партизаните и призовава Пригожин да сключи сделка, тъй като „руснаците“ не трябва да проливат кръвта на „руснаците“.

"Предлагаме обмена без допълнителни условия. За да бъде това гаранция, че "руснаците" няма да пролеят кръвта на "руснаците", казва той.

Трябва да се отбележи, че от своя страна партизаните от „Руския доброволчески корпус“ (РДК) заявиха, че всички пленени военнослужещи от въоръжените сили на Русия са предадени на украинската страна за размяна с Русия „според официалната процедура."

„Ако представител на легиона „Свобода на Русия“ с позивна „Цезар“ има свои пленници, той със сигурност има право да преговаря за размяната им“, отбелязват те.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук