Руският бизнесмен и приятел на Путин Евгений Пригожин заяви, че смята Европейския парламент за "разпуснат".

Ръководителят на групата Вагнер Евгений Пригожин изпрати в Европейския парламент калъф изпод музикален инструмент, в който постави окървавен чук с гравирано лого на Вагнер. За това пишат руски медии, цитирани от украинския Фокус.

Съобщава се, че следите от кръв по чука са фалшиви. Предполага се, че това е реакция на признаването на групата "Вагнер" за терористична организация.

Самият Евгений Пригожин обяви, че обявява "разпускането" на Европейския парламент. Позицията му е публикувана в групата "Пресслужба на компанията Конкорд" в социалните мрежи.

„Не знам от какъв закон се ръководи Европейският парламент, но според нашето законодателство от днес обявяваме Европейския парламент за разпуснат“, каза ръководителят на групата.

Групата Вагнер е паравоенна група, руско недържавно въоръжено формирование, което действа в Украйна от 2014 г., а в Сирия от 2017 г. Освен това наемниците от тази група са забелязани в Судан, Либия, Централноафриканската република, Мозамбик и други страни. Тя е създадена и остава под контрола на руския бизнесмен и приятел на руския президент Владимир Путин Евгений Пригожин.

Припомняме, че Европейският парламент призна Русия за спонсор на тероризма. Документът беше подкрепен от 494 европейски политици, 58 бяха против, а 44 се въздържаха. В текста на резолюцията се говори за произволни екзекуции на агресори в окупираните територии без съд и следствие, отвличания, актове на сексуално насилие, изтезания и други зверства на въоръжените сили на Руската федерация.

Фокус пише още, че украинският президент Володимир Зеленски благодари на Европейския парламент за признаването на Русия като спонсор на тероризма. Президентът на Украйна подчерта, че днес окупаторите са изстреляли 67 ракети в Украйна. Енергетици и спасители обаче вече работят по отстраняване на последствията.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук