Тарас Березовец, офицер от първата отделна бригада със специално предназначение "Иван Богун", описва ситуацията край Бахмут. Той отбелязва, че там действат както мобилизираните части, така и наемниците от ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин, съобщава УНИАН.

Березовец е разказал как действат войниците от "Вагнер". Оказва се, че те имат много нагла тактика. Това обаче все още не им помага да превземат Бахмут.

"Що се отнася до Донецкото направление, всичко се усложнява от факта, че там всичко е в условията на истинска стрелкова битка. Има нападения с честота от 7 до 10 на ден на едни и същи позиции.

- Трябва да се разбере, че интензивността е просто немислима, има постоянен обстрел - РСЗО, танкове, стрелкова артилерия, минохвъргачки, гранатомети. След това руските военни започват да щурмуват града, просто тръгват във фронтални атаки.

Тоест целта е да се превземе Бахмут, за да се отворят портите на Донбас. Защото, ако се завземе Бахмут, вече се появява допълнително оперативно пространство, там са Славянск, Краматорск, Дружковка и Константиновка", отбелязва Березовец.

Според офицера, окупаторите много искат да пробият отбранителната линия на ВСУ и затова щурмуват направлението Бахмут. Руската федерация първо хвърля в атаката мобилизираните, които извършват безсмислени нападения.

Основната цел на мобилизираните войници е да разкрият огневите точки на ВСУ, отбелязва Березовец. След тях вече се появяват ЧВК "Вагнер". Според офицера, който е общувал с украинските военни от направление Бахмут, силите на ЧВК "Вагнер" работят доста добре. 

"Вагнер" разполага със собствени схеми, авиация, артилерия, минохвъргачки, танкове и има собствени щурмови групи. Според офицера наемниците първо работят с танкове, артилерия и минохвъргачки в продължение на няколко часа. През това време те се опитват тайно да се приближат до позициите на украинските въоръжени сили.

"Те се приближават на разстояние понякога до 50 метра, тоест точността им е филигранна - 100-250 метра. Те се приближават възможно най-близо, а на последния етап работят с гранатомети. 

- А когато бъде изстрелян последният изстрел от гранатомет или минохвъргачка, те буквално скачат в окопите след няколко секунди. И всъщност започва ръкопашен бой. И те често се появяват в различни униформи, което усложнява тяхната идентификация. Трябва да се разбере, че в условия на лоша видимост или при нощни боеве е много трудно", казва офицерът.

"ЧВК "Вагнер" започна да действа по този начин от края на септември, когато загубиха битката за Харков, и през целия октомври. А сега подобна тактика се наблюдава все по-рядко, защото украинските сили ефективно удрят наемниците на ЧВК на Пригожин, те са все по-малко. Според Березовец, бойците от ЧВК "Вагнер" са били много нагли, но ВСУ са ги усмирили.

За Пригожин обаче завземането на Бахмут е "фикс идея". Основателят на ЧВК се опитва да "запази марката" и затова, отбелязва Березовец, това е неговата лична война за признание в Руската федерация. 

"Пригожин иска да постави Бахмут в краката на Путин и да каже: "Виж, твойт Шойгу и твоят Суровикин се провалиха", добавя офицерът.

Заловените бойци на "Вагнер" казват, че преминават двумесечен курс на обучение. Те се обучават на територията на Руската федерация или Беларус. Според офицера те са обучени буквално за всичко. 

"Напоследък процентът на "затворниците", т.е. на осъдените, рязко се е увеличил. Там има контингент от над 80 процента. Но има и така наречените "африканци" - тези, които са се сражавали на територията на Сирия, африканските страни. Те са най-опасните и най-подготвените.

- А мобилизационният ресурс е практически неизчерпаем, но качеството му е много ниско, те не знаят как да воюват", казва Березовец.

Офицерът дава пример с това, че ВСУ вижда от дрон мобилизирани групи, които са "скупчени". Те са концентрирани на едно място, въпреки че според всички правила не трябва да бъдат на едно място.

В резултат на това украинските военни ги атакуват с артилерия. Ударите са толкова силни, че мобилизираните войници просто не могат да вдигнат глава. Те дори не се опитват да се прегрупират или да се скрият. След това ги намират мъртви, с отворени усти, добавя Березовец.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук