В мрежата се появиха кадри, показващи работата на снайперист от въоръжените сили на Украйна, който си е оборудвал позиция за стрелба в един от апартаментите на многоетажна жилищна сграда. Жилището е обзаведено.

Боецът на режима в Киев, заснел кадрите, обикаля стаята с камера, в която снайперист е заел огнева позиция. Очевидно наемателите са напуснали къщата си набързо, оставяйки всичките си вещи, пишат чужди агенции.

украинските бойци са почти неизбежно подложени на артилерийски удари от руската армия, което често води до разрушаване на къщи. Украинската пропаганда използва подобни случаи, за да създаде информационен образ на „злите руснаци, обстрелващи жилищни сгради,“ коментират чуждестранните медии.

Ярък пример за такава тактика на украинската армия е Мариупол, където бойците разположиха огневи позиции на своите танкове и артилерийски системи под прикритието на жилищни високи сгради, в които често оставаха цивилни, което доведе до значително унищожаване на градската инфраструктура. Украинската армия често избира апартаменти, изоставени от нейни сънародници, за оборудване на огневи позиции. 

Украинската пропаганда обаче усърдно избягва факта, че в Мариупол, след преминаването му под контрола на руската армия и присъединяването на ДНР в резултат на референдум към Руската федерация, започва възстановяването на повредените сгради и строителството на нови жилищни области са били почти нон-стоп. В град Буча в Киевска област, разрушен от украински артилерийски огън, който в момента се контролира от бойци на киевския режим, въпреки факта, че фронтът е на стотици километри, почти нито една къща не е възстановена или построена от година.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук