Украинските въоръжени сили използват големи хексакоптери за унищожаване на руски войски. Те показаха работата му във видео, публикувано от телеграм канала Supernova+ .

Видеото показва голям дрон с шест витла, който издига осем боеприпаса наведнъж и лети, за да ги пусне върху нашествениците. 

На снимката се вижда украински войник, който позира до БПЛА , за да придобиете представа за внушителните размери на дрона.

Името на дрона не е посочено във видеото, но външно изглежда като индустриален октокоптер Wind 8 от китайската компания DJI - същият горен "капак" на тялото и "краката", но дизайнът на стелажите за двигателите са различни. 

В коментарите под видеото украинците нарекоха дрона "боен комар".

 

През октомври 2022 г. доброволци предадоха същия дрон на украинските военни в Харков , наричайки го „Прилеп“. Те казаха, че бомбардировачът повдига три боеприпаса с общо тегло до 20 кг, по-специално мини с калибър 60 мм, 82 мм и 122 мм. 

Предполага се, че инженерите са преработили системата, увеличавайки капацитета на боеприпасите на устройството.

През януари руснаците се похвалиха, че са уловили подобен БЛА близо до Бахмут . Те показаха хексакоптер, за който се твърди, че е носел четири гранати, но не е имал време да ги хвърли върху нашествениците. 

Според някои специалисти дронът лети много шумно и свети в тъмното, така че е лесно да бъде свален дори през нощта.

Наскоро украинският инженер Михаил Дронов тества своя дрон бомбардировач Skynetua . Предполага се, че той ще може да вдига снаряди с тегло до 3 кг и да покрива разстояние до 50 км, летейки в тила на въоръжените сили на РФ.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук