Въоръжените сили на Украйна са обстрелвали град Новоайдар в Луганска област от РСЗО HIMARS, съобщи в Telegram представителството на непризнатата Луганска народна републиката в Съвместния център за контрол и координация по въпросите на военните престъпления на Украйна.

„От страна на въоръжените формирования на Украйна е регистриран обстрел в 7:40 часа по населено място Новоайдар с РСЗО HIMARS (четири ракети)“, отбелязва ведомството.

Ударена е болницата в града. При атаката са загинали 14 души, други 24 са били ранени.

„Умишлената ракетна атака срещу известно действащо цивилно медицинско заведение е безусловно тежко военно престъпление на режима в Киев“, се казва в изявление на руското Министерство на отбраната.

При руски удар по жилищен квартал в град Константиновка, Донецка област, пък са загинали трима души, най-малко други 14 са били ранени, съобщава в Telegram губернаторът на Донецка област Павло Кириленко.

По думите му са нанесени щети на четири жилищни сгради и хотел.

 

Спасителни екипи и служители на полицията са на мястото, "за да документират внимателно още едно престъпление на руските окупатори", добавя той.

По-рано днес Кириленко съобщи, че четирима души са загинали и поне седем души са били ранени при руски обстрел през последното денонощие.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че положението на фронта остава "изключително тежко", особено в източната Донецка област, където Русия засилва своята офанзива в рамките на пълномащабното си нахлуване, започнало през февруари миналата година.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук