Руските спецслужби подготвят дискредитираща кампания на военно-политическото ръководство на Украйна, съобщиха от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

„Известно е, че в близко бъдеще ще започне широка информационно-психологическа спецоперация за дискредитиране на редица представители на украинското военно-политическо ръководство. По-специално дискредитиращата кампания ще бъде насочена срещу началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Сергей Шаптала, ръководителя на СБУ Василий Малюк, министъра на отбраната Алексей Резников, ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак, изпълняващия длъжността началник на Националната полиция Иван Виховски“, според разузнаването.

Отбелязва се, че по-специално ще има „насищане“ на изфабрикувани материали в украински и международни медии.

„Целта на ИПСО  (информационно психологическа специална операция) е да посее несигурност относно отбранителните способности на нашата държава сред украинските граждани и международните партньори, пише УНИАН. 

Това, според руските специални служби, трябва да доведе до политическа нестабилност в страната и да намали доверието в Украйна от международната „Антикоалиция за Путин“, отбелязват от Дирекцията за разузнаване на отбраната.

Войната в Украйна - актуални данни

След превземането на Соледар руските войски се опитват да изтощават украинската отбрана и да пробият на едно място, за да продължат напред и да постигнат по-значими резултати.

Въоръжените сили на РФ напредват в направленията Угледар, Бахмут и Авдеевски. Според журналиста Юрий Бутусов окупацията на Въгледар ще отблъсне украинските сили от кримския „коридор“ и ще укрепи отбраната на противника.

Според Института за изучаване на войната въоръжените сили на Украйна са възобновили контранастъплението край Кременная и в района на Запорожие.

Доставката на танковете Abrams в Украйна ще отнеме "много месеци", преди те да бъдат на бойното поле.

Танки Abrams развернут в Украине за

Както заяви говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби в интервю за CNN, въпреки обявения дълъг срок, администрацията на Байдън „няма да губи време“, осигурявайки обучение и укрепвайки веригите за доставки, за да гарантира, че украинските войски са най-добре подготвени да ги използват и в крайна сметка ще пристигнат в Украйна, пише УНИАН.

В същото време представителят на Белия дом се въздържа от отговор на въпроса дали смята, че танковете ще пристигнат в Украйна преди края на 2023 г. „Не искам да бъда твърде конкретен, защото все още разработваме планове, но това ще отнеме много месеци“, каза той.

В същото време Кърби каза, че Украйна ще получи първите танкове Leopard "в близко бъдеще".

Abrams за Украйна

На 25 януари 2023 г. президентът на САЩ Джо Байдън официално обяви доставката на Украйна на 31 танка M1 Abrams. Те ще формират един танков батальон. Доставката на танковете ще отнеме няколко месеца.

По-късно заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд заяви, че САЩ няма да могат да доставят танкове Abrams на Украйна преди началото на очакваната пролетна офанзива.

Зеленски призова Запада и ЕС да ускорят доставките на танкове за войната с Руската федерация. Споменавайки времето за доставка на Abrams от Съединените щати, президентът отбеляза, че танковете може да пристигнат твърде късно.

В хода на успешното настъпление в донецко направление руските войски за денонощие унищожиха над 80 бойци на въоръжените сили на Украйна. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков пред чужди агенции.

M109 (САУ) — Вікіпедія

Противникът загуби и един танк, три бойни машини на пехотата, три пикапа, една гаубица D-20, две гаубици D-30, една гаубица Msta-B, американска самоходна артилерийска установка M109 Paladin и произведен в САЩ радар AN/TPQ-50.

По-рано стана известно също, че подразделенията на групировката войски „Восток“ продължават настъпателните действия в южно-донецкото и запорожското направление, военните успяват да превземат нови рубежи и да нанесат огневи поражения на подразделенията на 72-ра украинска механизирана бригада в района на Угледар.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук