Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михаил Федоров показа три примера за действието на украински дронове срещу военна техника на руските въоръжени сили.

Ударите са нанесени в делтата на Днепър, по която руските лодки са се опитали да се придвижат, докато върху тях не са пуснати експлозиви. Кадри от ударите бяха публикувани в канала на министъра в Telegram, информира украинското издание "Фокус".

Посочва се, че са действали войници от спецподразделение „А” на СБУ. За атаката са използвани дронове камикадзе „Буцефал“ украинско производство, за които са използвани средства от партньори. Видеото е изображение, заснето от дрон за наблюдение и камерата на дрон с експлозиви.

Първо показана е подборка от кадри, заснети от дрона за наблюдение. Устройството засича катерите с руски военнослужещи, които се промъквали между бреговете някъде в южната част на Херсонска област.

След това ходът на събитията може да се види през „очите“ на дрон камикадзе: как той лети до катера отзад и го взривява. В същото време наблюдението продължава да работи: може да се види как техниката на руските сили се взривява и потъва.

Федоров също така отбелязва, че директно на бойното поле е тествана нова конструкция - автономна бойна глава с експлозиви. Изпитанието е успешно и той обещава да разкаже подробности по-късно.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук