Виктор Бут е един от най-големите нелегални търговци на оръжие в света. От една година насам руският бизнесмен се намира в един тайландски затвор. Сега се водят преговори за екстрадирането му в САЩ, посочва Дойче веле.
На този свят има много нелегални търговци на оръжие. Но само славата на Виктор Бут е толкова голяма, че животът му бе филмиран от Холивуд. Известно е, че Бут е роден през 1967 година в Душанбе, бил е офицер от Съветската армия и е изучавал чужди езици в московската Военна академия.
Човекът без лице
През 1992 година той напуска Русия, което вероятно е началото на неговата кариера като търговец на смърт. Дълго време дори не се знаеше как изглежда той, тъй като не съществуваха негови снимки. През 2002 г. обаче той изведнъж даде интервю на независимото руско радио "Ехото на Москва". Ето как водещият представи "човека без лице":
"Нашият днешен гост може да бъде представен по различни начини. Например като Виктор Бут, руски бизнесмен. Или като човека, когото западните тайни служби обвиняват, че е най-големият снабдител с оръжие на терористите от “Ал Кайда.”
Американските власти твърдят, че през 90-те години той е доставил оръжие за стотици милиони в различни кризисни региони на света и преди всичко в Африка. Самият Бут отхвърля тези обвинения - както в това единствено интервю, което е давал: "Аз се занимавам изключително с въздушен транспорт. С търговия на оръжие никога не съм имал нищо общо."
Плетеницата надали ще бъде разнищена.
Не е известно защо Русия дава убежище на издирвания с международна заповед за арест Бут. Впрочем неговият близък приятел и предполагаем бивш финансов шеф Ричард Чичакли също намери спасение от американските следователи в Москва. Смята се, че американският гражданин от сирийски произход Чичакли е играл ключова роля в плетеницата от законни и незаконни фирми и гешефти на Бут. Чичакли беше основателят на зоната за свободна търговия Шарджа в Обединените арабски емирства - базата на търговския флот на Бут, където той стартира своя бизнес - първо с гладиоли и пилешки бутчета, а после с калашници и бойни хеликоптери.
От една година Бут се намира в предварителния арест в Тайланд. Ако бъде предаден на САЩ и изправен на съд, тогава ще бъдат разнищени неговите тъмни афери. Но може би тъкмо затова той няма да бъде екстрадиран в Америка. /БЛИЦ