Германия вече не мирише и не изглежда по същия начин. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан преди посещението си в Германия. Той добави, че вследствие на миграцията Германия се е превърнала в "пъстър, мултикултурен свят", предаде АФП.

По-късно на 21 юни Орбан ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц.

В седмичното си интервю по унгарското държавно радио Орбан посочи, че лицето на Германия се е променило до неузнаваемост в сравнение с преди 10 години.

"Стотици хиляди мигранти са получили гражданство по бързата процедура. Ако сравня тази Германия с Германия отпреди 10 години, тя дори не изглежда по същия начин. Тя вече не мирише по същия начин", каза унгарският лидер.

„Германия вече не е пример за ред и трудолюбие, както беше някога. Това е един пъстър, променен мултикултурен свят, в който мигрантите, които идват, вече не са гости в тази страна", подчерта той.

Миналата година в Германия са постъпили 334 000 молби за убежище - повече от всяка друга страна от ЕС. През 2023 г. молбите за убежище в целия 27-местен блок ще достигнат 7-годишен връх.

През последните 2 години Германия е приела близо един милион бежанци, много от които бягат от конфликти, преследване или бедност.