Европейският съюз трябва да се откаже от "измамните кошмари" за Съединени европейски щати. За това настоя премиерът на Унгария Виктор Орбан, обещавайки да защити християнските ценности на страната си и да се бори срещу квотите за заселване на мигранти на Брюксел, съобщава "Ройтерс".

Орбан, който е отявлен националист и борец срещу имиграцията, спечели трети пореден 4-годишен мандат през миналия месец и вече е най-дългогодишният премиер в посткомунистическата история на Унгария.

Гореща новина около бъдещето на Орбан 


Неговата популистка реторика и категорична критика към политиките на Европейския съюз поставиха Орбан в конфликт с по-старите, западни страни членки на Общността, но му спечелиха убедителна победа у дома, след като неговата националистическа линия се оказа добре приета от избирателите.

В първата си реч в новия парламент, който днес формално го избра за министър-председател, Орбан заяви, че новото му правителство ще построи "християнска демокрация".

Той обеща да стимулира растежа и конкурентоспособността и да обърне отрицателните тенденции в демографията. "Ще се противопоставим на задължителните квоти за заселване на мигранти... и ще се борим за защита на границите", зарече се той.

"ЕС трябва да се откаже от измамните кошмари за Съединени европейски щати; ЕС трябва да се завърне в реалността. Като първа стъпка трябва да промени мисленето си за миграцията", настоя унгарският премиер.

Орбан също така заяви, че епохата на либералната демокрация е приключила.

"Заменихме провалилата се либерална демокрация с християнска демокрация от 21 век, която гарантира свободата и сигурността на хората", коментира силният човек в Унгария пред парламента. Той е на власт от 2010 г.

"Тя подкрепя традиционния семеен модел на един мъж и една жена, потиска антисемитизма и дава шанс за растеж", допълни той.