Вирусологът от Хонконг, доктор Ли Мен Ян, която избяга в САЩ в началото на годината, разказа, че се страхува за живота си, добавяйки, че Пекин иска да накара хората да мълчат за случващото се в Китай. Думите на учения са цитирани от Fox News


Вирусоложката, разказвайки за как Китай скрива истината за опасността от коронавируса, сподели, че тя много се страхува за живота си.

"Знам как правителството на Китай се отнася към информаторите. Те искат хората да мълчат, ако те искат да разкрият истината, не само за COVID-19, но и за други неща, които се случват в Китай", каза тя в понеделник, 13 юли, участвайки в предаването на Бил Хемер.

Като пример Ян посочи пандемията от 2003 година. Тогава, по думите ѝ, лабораториите на нейните колеги, открили доказателства за укриване на обстоятелствата и публикували ги, са били затворени от правителството. 

Ян също споделя,че тя чака подходящия момент, за да разкаже всичко, което тя знае и да предостави доказателства на правителството на САЩ. 

"Искам те да знаят, искам хората в САЩ да знаят колко ужасно е това. Това не е онова, което те са видели... Става дума за нещо съвсем друго. Трябва да търсим истински доказателства и да получаваме реални доказателства, защото това е ключово, за да спрем тази пандемия. Нямаме много време", поясни тя. 

По думите на вирусолога, правителството в Пекин още през декември е знаело, че над 40 души са били заразени с коронавируса, и че още тогава се е знаело, че вирусът се предава от човек на човек. През май в австралийски вестник бе публикувана информация от досие на разузнаването, съставено от разузнавателната агенция Five Eyes.

В него се говори, че китайските власти отричат, че вируса може да се разпространява сред хората чак до 20 януари, "въпреки доказателствата за предаване на вируса от човек на човек от началото на декември". 

Още на 14 януари Световната здравна организация заяви, че не разполага с ясни доказателства за предаването на К-19 от човек на човек. 

По думите на вирусоложката много животи е могло да бъдат спасени, ако китайското правителство не е цензурирало работата ѝ. 

"Това е една от най-големите пандемии, пред които се е изправял светът. То е нещо много по-голямо от всичко, което е познато в човешката история. Времето е много важно. Ако можем да я спрем рано, това ще спаси животи", категорична бе Ян.

Тя също подчерта, че нейните шефове,които са всепризнати специалисти в областта, са игнорирали откритията ѝ за вируса в началото на избухването на пандемията. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!