Президентът на Беларус Александър Лукашенко разреши въвеждането на военно положение, за да предотврати икономическа рецесия на фона на засилените санкции от западните страни.

Според беларуски медии Лукашенко е казал това на среща за развитието на региона на Гродно.

„В нито едно предприятие не трябва да има потъване. Нека Караев (помощник на президента на Беларус, инспектор за област Гродно - бел. Ред.) да облече генералска униформа, вие (Владимир Караник, председател на изпълнителния комитет на Гродно - бел. Ред.)

Вие също получихте званието генерал-майор и продължавайте. Военно положение, ако е необходимо. Но не трябва да има потъване “, каза Лукашенко по време на доклада на Караник за ситуацията в икономиката на Гродненска област, добавяйки:

"Трябва да покажем на тези негодници от другата страна на границата, че техните санкции са тяхната импотентност. "

Според президента на Беларус властите са се подготвяли за засилване на санкциите и са знаели за последствията, мерките за компенсация вече са разработени.

Припомняме, че страните от Европейския съюз вече въведоха лични санкции срещу отделни представители на белоруските власти и правителствени агенции, а днес, на 24 юни, Съветът на ЕС одобри нов пакет санкции по отношение на важни за Беларус сектори на икономиката - производството на калиеви торове, петролната индустрия и банковия сектор.

По-специално, ЕС забрани на Европейската инвестиционна банка да финансира беларуски държавни проекти и ограничи търговията с петролни продукти, калиев хлорид и стоки, използвани за производството или производството на тютюневи изделия на европейските пазари.

Освен това ЕС забрани продажбата на стоки с двойна употреба в Беларус, които могат да се използват за военни цели, както и технологии и софтуер за наблюдение или прихващане на интернет и телефонни комуникации.