Френският президент Еманюел Макрон се противопостави на идеята за изгонване на Унгария от Европейския съюз във връзка с приемането на антихомосексуален закон, съобщава АП.

Европейският съюз трябва да води "културна" и "цивилизационна" битка, за да спре възхода на нелибералните идеи в 27-членния блок, които според него заплашват европейските ценности в основата им. "Не подкрепям обжалването на член 50 ... Трябва да задържим Унгария, ние просто трябва да имаме ефективни процедури".

Макрон осъди новия закон в името на "човешкото достойнство" и "индивидуалната свобода", хвърляйки подкрепата си зад плана на изпълнителната комисия на ЕС за започване на правни действия срещу Унгария.

Но френският президент настоя, че би било погрешно да се сочи с пръст Орбан, без да разсъждаваме върху причините, които тласкат някои държави в Източна Европа да загърбят демократичните ценности.

"Как хората в Европа стигат до това? В няколко страни членки, като Унгария, Полша и много други, виждаме антилиберален консерватизъм срещу нашите ценности. Трябва да ги уважаваме. Но сега подкопават тези ценности и това, което изгражда ядрото на западната ни либерална демокрация в продължение на векове."

ЕС многократно предупреждава, че демократичните стандарти се оспорват в някои страни, особено в Унгария и Полша.

По-рано тази година изпълнителният орган на Европейския съюз осъди и десния премиер на Словения Янез Янша за поредица от агресивни коментари за журналисти.

"Трябва да дадем съдържание, перспективи и значение на нашите либерални ценности, в политическия смисъл, във философския смисъл на термина и да покажем силата на нашите демокрации", каза Макрон.

"Не толкова отстъпването на законите - срещу което очевидно и непреклонно трябва да се борим - ме засяга. Това е отстъплението в съзнанието и манталитета. И като такава е културна, цивилизационна битка, която трябва да водим."

Макрон признава, че няма магическа рецепта, за това, което той вижда като "дълбока тенденция" в Европа, но предполага, че включването на интелектуалци и гражданското общество в дебата може да помогне за възраждането на демократичните ценности в страни, където тяхната привлекателност е подкопана.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че дебатът по унгарския закон повдига по-широки въпроси относно посоката, в която върви ЕС, дали трябва да се стреми към "все по-тесен съюз" и какво трябва да се прави, когато възникнат сблъсъци за основните ценности.
"Това е нещо, което не просто е поставено под въпрос от Унгария, но което със сигурност трябва да обсъдим по-задълбочено и по-продължително", каза тя.

Унгарският закон забранява споделянето на съдържание за хомосексуалност или промяна на пола на хора под 18 години в училищни програми за сексуално образование, филми или реклами. Правителството казва, че законът има за цел да защити децата, но според критиците той свързва хомосексуалността с педофилията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е разказала подробно правните опасения на комисията по време на срещата на върха и че сега унгарското правителство трябва да отговори.

"Имаше огромна подкрепа в залата, че ще защитаваме нашите ценности, защото Европа е преди всичко Съюз на ценностите.Това е преди всичко Съюз на ценности, на защита на малцинствата, на недискриминацията, културата на толерантност и приемане е твърдата опора срещу дискриминацията."