Добре известният портал „Авиационерът“ посвети статия за особеностите в излитащ режим двигатели на руския бомбардировач за далечни разстояния Ту-22М3.

Изучавайки видеоклипа на излитането на бомбардировача RF-34050 от тестовото летище ЛИИ на името на ГромовI край Москва, авторът на публикацията обръща внимание на необичайния цвят на пламъка, който се измъква от дюзите, и продължителността на изгарянето.

„Последователността на запалването на изгарящата горелка е показана с безпрецедентни детайли“, пише създателят на портала David Zenziotti. - Синият пламък, характерен за руските двигатели, означава, че цялото инжектирано гориво изгаря преди да излезе от дюзите. Това се дължи на дизайна на двигателя и метода на инжектиране. Западните самолети излитат с оранжев пламък поради неизгорели въглеродни частици в ауспуха.

Второ, бомбардировачът в кадъра за необичайно дълго време поддържа режима на изгаряне след излитане. Това е особено нехарактерно за тежките бомбардировачи, чийто екипаж обикновено намалява сцеплението след излитане от земята, за да спести гориво.

Обикновено само бойци от дежурните сили на противовъздушната отбрана набират височина при изгарянето, отбеляза Ценциоти. Но се оказва, че Ту-22М3 също е способен на това.

Tu-22M3 - свръхзвуков бомбардировъчно-ракетен носител с променлив удар на крилото. Една от основните му задачи е да ловува самолетоносачи.