Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Руслан Хомчак обяви, че няма "чисто военно решение" по въпроса за възвръщането на Донбас от Киев.

"Искам всички да разберат: не виждам чисто военно решение на въпроса в Донбас, а също и Генералният щаб на ВСУ", цитира думите му "Новое время".

Според генерала това е невъзможно поради три причини. Ако се използва сила, Киев ще наруши международното хуманитарно право по отношение на военните операции на територията на гъсто населени райони.


Освен това украинските военнослужещи ще понесат "сериозни" загуби. Също така според Хомчак съществува "риск от руска намеса".

По-рано постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Александър Лукашевич заяви, че украинските власти са провалили поръченията на ръководителите на страните от "нормандската четворка" в Париж, проведена през декември 2019 г.

Според него Киев не си бил свършил работата да направи с постоянен характер закона за специалния статут на Донбас и да отразява особеностите на регионалното самоуправление в конституцията на страната. Механизмът за прилагане на закона за статута съгласно "формулата на Щайнмайер" също е "блокиран".

През април 2014 г. Киев започна "антитерористична операция" срещу самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република, които обявиха независимост след Майдана в Украйна и смяната на властта през февруари същата година.

Според последните данни на ООН жертви на конфликта са станали около 13 хиляди души. Въпросът за уреждането на конфликта се обсъжда, включително по време на срещите в Минск на контактната група, която от септември 2014 г. насам вече е приела три документа за деескалация, но престрелките в Източна Украйнапродължават.

През януари 2015 г. Върховната Рада подписа декларация, в която Русия се нарича "държава агресор". Москва отрича обвиненията на украинската страна и ги нарича неприемливи.