Президентът на Сърбия Александър Вучич откакто е на поста от една година и е казвал истината само в девет на сто от изявленията си и повече пъти е превишил президентските правомощия. Това съобщи порталът „Вистиномер“, цитиран от хърватския „Индекс“. 

Повече от 90% от изказванията на Вучич през първата година от неговия мандат са неверни, сочи анализът. 

„От 33 изявления само 9% са верни“, казва „Вистиномер“, добавяйки, че през този период Вучич е изпълнил само едно от шест обещания. 

„През първата година от мандата си президентът многократно е превишавал и правомощията си, като се започне с избора на премиера Ана Бърнабич“, сочи анализът, цитиран от БГНЕС. 

„Истините“ на Вучич са илюстрирани с примера с магистралите. „Обещанието“ на Вучич, че през 2017 г. ще има повече километра магистрали от Хърватия, не се материализира. Оказа се, че през 2017 г. Сърбия е имала същия брой километри като Хърватия през 2003 г. И не им стигат малко над 550 километра, за да се изравнят и то при условие, че Хърватия спре да строи пътища. Сръбският държавен глава твърди, че растежът на сръбската икономика е по-висок от средния за Европа и беше установено, че в този момент Сърбия е имала почти два пъти по-ниска от средната стойност в страните от ЕС. Говорейки за намаляването на държавния дълг, Вучич многократно заяви, че през април 2014 г., когато става министър-председател, държавният дълг е бил около 77% от БВП. В този момент държавният дълг е бил 62,5%, достигайки 70% от БВП в края на годината“, казва „Вистиномер“. 

Вучич обеща, че кметът на Белград Синиша Мали ще подаде оставка до края на лятото на 2017 г., което беше упорито искано от белградчани. Но Мали остава в длъжност до края на мандата си и по-рано тази седмица беше избран за финансов министър. „Вистиномер“ е портал, който разглежда фактите, като оценява изявленията на длъжностни лица и политици и анализира важни социални и икономически въпроси. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!