Вицеканцлерът на Австрия Ханс-Кристиян Щрахе коментира скандалното видео с мистериозна дама, на което преговаря за споносориране на неговата Партия на свободата преди изборите.  Клипчето, което се появи в редица немски медии, доведе до оставката му и начало на антикорупционно разследване.

Щрахе твърди, че във въпросното видео разговаря не с рускиня, а с гражданка на Латвия.

„Предполагаемата латвийска гражданка, придружена от дъщеря си, разказа, че иска да се засели във Виена и да инвестира в Австрия.  Чрез свой немски познат тя искала да се запознае с мен. Този частен разговор се проведе през лятото на 2017 г., на остров Ибиса в присъствието на този неин немски познат, който ни покани на вечеря”, отбеляза Щрахе на пресконференция във Виена.

Политикът добави, че повече никога не е контактувал с тази жена, както и че австрийската Партия на свободата не е получавала никакви пари от нея. „Това бе частна среща, в която участвахме само ние двамата“, добави той.

По думите му, историята със скандалния видеозапис е мръсна кампания за дезинформация и той не желае заради нея да поставя под заплаха дейността на австрийското правителство. Той изтъкна, че всички обвинения са извадени от контекста, и настоя да се публикува пълният видеозапис с всички подробности от разговора на остров Ибиса.

Политикът призна, че повлиян от алкохола, може би си е позволил да обсъжда всякакви теми през въпросната вечер.

Щрахе настоя да бъде публикуван пълният запис на разговора. Той добави, че  е подал оставка, за да не въвлича в скандала правителството на страната.

Видеозаписът, публикуван от германските медии, предизвика политически скандал в Австрия. Върховната прокуратура на Австрия започна проверка на данните за тайно финансиране на Партията на свободата.

Междувременно хиляди австрийци се събраха за протест в центъра на Виена с искане в страната да бъдат проведени нови избори. На демонстрацията присъстват представители на Социалдемократическата партия, която след изборите през 2017 г. доброволно премина в опозиция заради ниския си рейтинг, поддръжници на партиите "Нова Австрия", "Листа Петер Пилц" и "Зелените".
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ