Учени успяха да заснемат смъртта на звезда с помощта на телескопа "Хъбъл" и превръщането й в космическа мъгла. Изображението бе публикувано на сайта на НАСА, съобщава РИА Новости.
 

Запечатаната на кадъра мъглявина OH 231.8+04.2 или "развалено яйце" е пример за това как звезда - в случая червен гигант, се разрушава.


 
При това се вижда, че външният слой на звездата, състоящ се от газове и прах, се разпръсква в околното пространство. Изхвърляните при този процес вещества се движат с огромна скорост - приблизително милиони километри в час.
 
Астрономите отбелязват, че прехващането на момент, в който една звезда умира, е невероятен успех, защото подобни явления стават мигновено и е трудно да бъдат уловени.
 
Мъглявината "развалено яйце" получи името си именно, защото съдържа голямо количество сяра, същите вещества, които се натрупват и при развалените яйца, издавайки неприятен мирис.
 
Заснетият от "Хъбъл" космически обект се намира в съзвездието Корма на разстояние над 5000 светлинни години от нашата планета.

Превод БЛИЦ