В природата няма вакуум дори в извънредна ситуация като пандемията COVID-19. Това бе доказано нагледно от щъпуркащите по централните улици на градове като Париж, Барселона и Сантяго диви животни, пристигнали на екскурзия в отсъствието на хората, които карантината затвори в домовете им.

На улиците се появиха не само обичайните за градовете в Аляска или дори на Румъния мечки, но дори млада мъжка пума, която се луташе между оградите и колите в столицата на Чили Сантяго, преди с лекота да прескочи ограда над 2 м. Пумата, която е сред най-адаптивните големи котки, която в природата напада и хора на своя територия, бе упоена и отнесена в местния зоопарк за медицински преглед.

Далеч по-уверени и любознателни се оказаха две патици, които дойдоха на екскурзия в центъра на Париж, като преминаха спокойно и огледаха афишите с репертоара на прочутия държавен френски театър "Ла Комеди Франсез“, създаден в края на 17-ти век.

Париж се оказа притегателно място и за цяло семейство патици – мама и дузина новородени патета, които се разходиха плътно вдясно в аварийната лента на парижкото околовръстно, внимателно ескортирани от моторизирани полицаи.

Далеч по-опасно за местните бе на една от централните улици на каталунската столица Барселона, където в тъмнината се разтичаха диви прасета. Да не говорим за град Аячо в Корсика, където се разтъпка цяло стадо едри глигани.

В Япония пък цяло стадо сърни дойдоха на градска екскурзия, движейки се както туристите в някогашните съветски групи – всички заедно и плътно една до друга.