Място на самолетна катастрофа, станала преди десетилетия, озадачи канадските власти. 

Следователи останали стъписани, след като мъж се натъкна на останки от очевидна самолетна катастрофа и съобщи констатациите си на Кралската конна полиция, която започна разследване, пише The Guardian. 

Разследващи, изпратени в необятната пустош на Канада, установили, че катастрофата е станала преди повече от две десетилетия. Те докладвали, че са открили само корпуса на самолета, без двигател, крила, врати, седалки или следи от трупове наблизо. 

“Останал е само фюзелажът. Не са намерени и регистрационните номера на летателната машина”, отбеляза говорител на полицията. Според доклад на транспортното министерство са казва, че Канада знае малко за това как самолетът се е озовал на мястото, но се уточнява, че той се е разбил при сблъсък с земята. Загадката е подхранена и от факта, че пътниците са изчезнали безследно. 

Отговорът на загадката обаче се оказал съвсем прост! Той дошъл от Асоциацията за гражданско въздушно търсене и спасяване на Канада (Casara). Така става ясно, че доброволци на организацията всъщност са поставили самолета в отдалечената местност преди години, за да провеждат обучения за реагиране при самолетни катастрофи в канадската пустош. За своите обучения Асоциацията използвала останки от катастрофирали или бракувани самолети. 

“Искахме да направим нашите обучения възможно най-реални - дим, ранени хора. Трябваше да се отнасяме към нашите обучаващите се, така сякаш, са попаднали в истинска ситуация”, разкри Фред Кери, генерален директор на провинциалната служба за въздушно спасяване на Британска Колумбия. 

Кери обясни, че екипите са изтеглили скелета на самолета Чесна нагоре в планината миналото лято със скидер за дърводобив. “Беше доста скучна работа”, пошегува се той. 

Кери разясни, че спасителите не е създала мистерия умишлено, когато са поставили разбития самолет в планината, отбелязвайки, че както местното летище, така и главният център за координация на спасителните операции на провинцията са били уведомени. 

„В останките има плакати и дори телефонен номер, на който да се обадите“, каза той. "Не съм сигурен какво се е случило, може би плакатите са се изтрили. Но в този случай не изглежда, че властите са спазили протокола", заключи Кери. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук