Военноморските сили на Украйна са обявили броя на бойните военни кораби на Русия в Черно море  - 15 кораба са унищожени и други 12 са повредени. Това е заявил говорителят на Военноморските сили Дмитро Плетенчук, предава УНИАН.

"Можете да преброите единиците, които вече са излезли от строя – 15 унищожени и 12 повредени вражески кораби. Разбира се, не всичко това е резултат от работата на нашите дронове, но въпреки това има доста повредени вражески кораби. Следователно, ние всъщност сме двигателите на този нов тип военноморска война и всички го признават“, е заявил Плетенчук.

Според него сега Украйна показва ново ниво на прилагане на подходящи безпилотни системи. "Имаме отделна бригада от дронове и безпилотни катери. И не само за разузнаване и разминиране, но и за нанасяне на огневи щети. Те го правят успешно", е допълнил говорителят.

Той е отбелязал, че благодарение на ефективната работа на Въоръжените сили на Украйна възможностите на руснаците в Черно море са намалели значително. 

"Благодарение на контрамерките, които предприемаме в морето, те са принудени да стоят настрана, ограничени в действията си. Съответно до известна степен можем да заявим, че сега са в отбрана", е коментирал Плетенчук. Въпреки това, е добавил той, "опасността от удари откъм морето остава". 

"За съжаление, врагът все още разполага с носители на крилати ракети, въпреки логистичните проблеми, които със сигурност са имали в резултат на това, че са били принудени да преразпределят корабите си в Новоросийск и дори в Туапсе. Ние обаче продължаваме да се движим в тази посока и имаме воля да разширим нашето влияние при първа възможност“, е допълнил Плетенчук.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук