Група от 44 членове на терористичната група Боко Харам е открита мъртва в килиите си, след като преди няколко седмици са били заловени от военна акция в Чад, съобщава AFP.

Главният прокурор в страната Юсуф Том потвърди новината на пресконференция в събота, като каза, че 40 от телата са били погребани, а на 4 е направена аутопсия, доказваща наличието на отрова в кръвта на жертвите, довела до сърдечен удар.

През март президентът Идрис Деби Инто организира мащабна военна акция срещу Боко Харам в региона, като бяла заловени и настанени в Джамена 58 души.

Неназован източник на AFP разказва, че джихадистите са били държани при нечовешки условия в затвора. Всички те били поставени в една килия, а в продължение на два дни не са получили нито храна, нито вода. Местната правозащитна организация CTDDH също споделя подобни опасения за отношение на надзирателите във въпросния затвор.

Правителството отрича да е потъквало по подобен начин човешките право на затворниците.

Боко Харам е една от най-кръвожадните терористични групи, които оперират на територията на Североизточна Африка и Близкия Изток.


Смята се, че организацията поддържа близки отношения с Ислямска държава, като през годините е поела и отговорността за редица атаки в Нигерия, Камерун, Франция, САЩ, Великобритания, Нигер, Бенин и Чад.