Беларуският външен министър Владимир Макей, близък съратник на Александър Лукашенко, почина на 64-годишна възраст, съобщава УНИАН, позовавайки се на агенция "Белта".

Причината за внезапната му смърт засега не е известна.

Смята се, че Макей е бил основният канал за комуникация на Лукашенко със Запада. Той беше особено тясно свързан с елита на австрийското разузнаване. Освен това Макей често изпълняваше деликатни задачи от Кремъл и се смяташе за майстор на интригите. 

Мрежата пише, че Светлана Тихановская е негов личен проект.

В мрежата вече се носят слухове, че Макей може да е бил отровен на фона на информацията, че Кремъл иска да смени Лукашенко.

Преди президентските избори и масовите антиправителствени демонстрации в Беларус през 2020 г. Макей беше един от инициаторите за това Беларус да подобри отношенията си със Запада и критикуваше Русия, отбелязва Ройтерс.

Той обаче рязко промени позицията си след началото на протестите и заяви, че те са замислени от западни агенти.

"Шокирани сме от новината за смъртта на беларуския външен министър Владимир Макей", заяви в "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Биография

Владимир Макей е роден през 1958 г. в Беларус (област Гродно). Завършил Минския държавен педагогически институт за чужди езици, както и Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Австрия.

Започва кариерата си през 1993 г. като трети секретар на отдела за информация и хуманитарно сътрудничество. През 1999-2000 г. е началник на отдела за общоевропейско сътрудничество на Министерството на външните работи на Беларус, през 2000-2008 г. е работил като помощник на Александър Лукашенко, след което е бил ръководител на администрацията му до 2012 г.

Макей става министър на външните работи на Беларус през август 2012 г.

Владимир Макей за войната в Украйна

Ръководителят на беларуското външно министерство обвини Запада за войната, отприщена от Русия срещу Украйна. Той заяви, че "изострянето на противоречията в европейския регион, причинено от безотговорната политика на Запада", доведе до мащабни военни действия.

Той също така заплаши с репресии беларусите, които се бият на страната на Украйна срещу руските окупатори: „Участието в такива конфликти като наемници е наказателно наказуемо деяние у нас“.

Скандалната новина

През 2020 г. в мрежата се появи информация, че близък съратник на Лукашенко Владимир Макей е бил принуден да крие нетрадиционната си сексуална ориентация. Но Лукашенко знаел за това и запазил тази информация като компрометиращо доказателство.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук