Всъседна РС Македония е създадена добре организирана мрежа за издаване на фалшиви PCR-тестове за коронавирус. В престъпната организация участват известна поликлиника и хотели. Това става ясно от разследване на излизащия в Скопие седмичник "Фокус", предаде БГНЕС.
 

В град Гевгели, намиращ се на границата с Гърция, е развит бизнес за издаване на фалшиви PCR-тестове за коронавирус. Фалшивите тестове се издават на всички, желаещи да пътуват за ваканция в Гърция", се казва в разследването.
 
В мрежата участва известна поликлиника от Богданци, която има кабинети и в Гевгели. В момента те са затворени, защото издаваха сертификати за PCR-тестове за коронавирус без одобрението на Министерството на здравеопазването. В мрежата участват известни хотели, които рекламираха "услугата". Неотдавна обаче бяха премахнати всички нейни страници в социалните мрежи.
 
Изданието припомня, че в РСМ само 12 лаборатории имат одобрение от Министерството на здравеопазването за извършване на PCR-тестове. През последните месеци може да са получили и други, но броят им е незначителен.
 
"Броят на частните лаборатории, които печелят на гърба на пациентите, но работещи без разрешение, е значителен. Те издават фалшиви PCR-тестове за коронавирус", се казва в разследването.
 
Кметът на Гевгели Сашо Поцков казва, че е "чул за подобни приказки /за фалшиви лаборатории - бел.ред./, но не е бил запознат с тези лаборатории и хотели". Същото каза и кметът на Богданци Блаже Чапов. Според него "това е било работа на компетентните институции", които трябвало да разследват тези слухове.