Не е коректно аз да коментирам българските позиции, но промяната на фокуса от първоначалния в сегашния, признаване на българско малцинство, различно от македонско мнозинство, е правилният път, по който трябва да се води процесът.

Това каза на пресконференция днес министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Той уточни, че принципът, от който той се води в преговорите с България, е "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено и е важно да има един пакет от взаимносвързани елементи като процес на изпълнение на договорените точки".

"Мисля, че не трябва да ни плаши искането на която и да било етническа общност за защита на правата й през институциите в Скопие. Пречи ми, когато представителите на българската общност отиват в София и се срещат с българските представители, защото България не е тяхната държава. Това са наши граждани", каза Османи.

Той поясни, че срещата му през седмицата с Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз, е била именно с тази цел - интегриране на всички общности, защото ако представителите на българската общност бъдат отхвърлени, те "нямат друга алтернатива освен да отидат и да се срещнат с представители на институциите в София".

"За пръв път представител на българската общност се срещна с министър на външните работи", уточни Османи, цитиран от БТА.

"Българската общност трябва да се обърне към институциите в Скопие, да кажат сами дали имат определени трудности, дали търсят определени начини как да се интегрират по-добре и това не трябва да бъде табу. Не трябва да ни плаши, защото това е нашият най-силен терен. Няма терен, на който сме по-силни от мултикултурализма. В това отношение ние постигнахме най-много от която и да е държава не само в региона. Но да се редефинира дебатът "преди и след 1944 г." не сме приемали", каза министърът на външните работи на Република Северна Македония.

Той повтори тезата си, че с Рамковия договор от 2001 г. Република Северна Македония само е спечелила от това, че етническите общности в държавата са влезли в Конституцията и с това тя е станала модел за успешно функциониране на мултиетническа държава.

"Имам крайна цел и тази крайна цел е Република Северна Македония да стане европейска държава, да нормализира отношенията със съседите си, запазвайки най-важното за гражданите. Затова трябва повече мъдрост в действие, отколкото емоции. Затова тази работа трябва да се върши с хладен ум и горещо сърце. Но гражданите могат да бъдат спокойни, че няма да позволим нищо, което по същество е идентичност за тях, да бъде ощетено", каза Османи.

На 20 февруари ще има нова среща на експертите от министерствата на външните работи на България и Република Северна Македония, каза Османи.

Той уточни, че на последната среща в София този на 11 февруари е имало детайлен прочит на позициите на двете страни по всяка една от точките, а по време на разговорите делегацията на Република Северна Македония се е ръководила изцяло от насоките на Резолюцията на Собранието, държавните позиции и писмените предложения, които са били направени през декември.

На 17 февруари ще заседава и работната група по образование и култура.