Външният министър на Швеция Маргот Валстрьом не изключи риска от това, във връзка с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ЕС да загуби подкрепата на Вашингтон в отношение на санкциите срещу РФ, предаде РИА "Новости".
"Да, възможно е да се опасяваме за това. Всичко зависи от това, какви отношения ще се формират между САЩ и Русия", заяви Валстрьом пред шведската телевизия SVT преди срещата си с колеги от други страни на ЕС.

Тя смята, че избирането на Тръмп за президент на САЩ може да създаде също така трудности в работата на Съвета за сигурност на ООН, където Швеция две години ще бъде непостоянен член.

"Подозирам, че ще се появи човек – някой американски политик, с който няма да е много лесно да се сътрудничи, както беше с администрацията на Обама", заяви Валстрьом.

По думите й правителството на Швеция е изучило всички 100 точки от предизборната кампания на Тръмп и интерес за Стокхолм представляват точките, засягащи търговията, климата и политиката за сигурност."За нас са важни интересите ни в тази връзка", заяви тя.

Като цяло тя възприе предизборните изказвания на Тръмп като резки и заяви, че са предизвикали тревогата й. "Надяваме се, че когато изявленията се сблъскат с действителността, ще има корекция. Може би това вече се случва", заяви Валстрьом.

Тя смята, че всичко зависи от това, кои ще бъдат съветниците на Тръмп и не на последно място – ръководителят на външнополитическото ведомство.