Водещият следовател на разследването на самолетната катастрофа в Русия през 2010 г., при която загина тогавашният полски президент Лех Качински, заяви, че машината се е разпаднала във въздуха, преди да падне на земята край Смоленск. Твърдението беше огласено в деня, когато поляците отбелязват седмата годишнина от катастрофата в Русия, която отне живота на президента Лех Качински и още 95 водещи полски държавници, пише БГНЕС. 
Управляващата в Полша партия „Право и справедливост”, оглавена от Ярослав Качински – брат близнак на загиналия президент, отдавна настоява, че катастрофата не е инцидент.

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич, който смята, че катастрофата е плод на полско-руски заговор, миналия месец обвини бившия полски премиер и настоящ председател на Европейския съвет Доналд Туск в „дипломатическа държавна измяна” заради предишното разследване на катастрофата.

След като спечели властта през 2015 година, „Право и справедливост” инициира ново разследване на инцидента, който руски и полски следователи отдадоха на човешка грешка и лоши метеорологични условия.

„Самолетът е започнал да се разпада и да губи свои части във въздуха; те падат на земята далече от злополучното брезово дърво…Дървото няма връзка с катастрофата”, каза по обществената медия TVP Info Вацлав Берчински, който е начело на екипа от полски следователи.

Берчински каза, че следователите са основали извода си на анализ на разговор между полските пилоти и руските авиодиспечери на земята.

Предишният анализ заключи, че катастрофата частично се дължи на това, че крилото на самолета е закачило клоните на дърво близо до пистата.
Полските прокурори казаха по-рано този месец, че фрагменти от самолета са били изпратени на четири лаборатории, за проверка за следи от експлозиви.

Миналата седмица прокурорите обявиха, че въз основа на най-нов анализ на доказателствата ще обвинят авиодиспечерите, че „съзнателно са предизвикали катастрофата”, теория, която Кремъл веднага отхвърли.

Полските обвинители вече повдигнаха през 2015 обвинения срещу двама руски авиодиспечри: на единия за това, че е „пряко отговорен за застрашаване на въздушното движение”, а втория – за „неумишлено предизвикване на въздушна катастрофа”.
Полските съдебни власти ексхумираха останките на жертвите, за да установят причината за смъртта им.

Варшава многократно иска от Москва да върне останките от самолета, но Русия казва, че ще го направи, чак когато приключи своето разследване.

Катастрофата стана докато президентска делегация пътуваше за церемония в Русия в Катинската гора, където съветската тайна полиция избива хиляди полски офицери през 1940 – клане, което Кремъл отрича до 1990 година.