САЩ, Южна Корея и Япония започнаха съвместно военно учение за проследяване на ракети, изстреляни от Северна Корея. Това съобщава "Франс прес", позовавайки се на южнокорейските военни.

Ученията се извършват заради последното ракетно изпитание от страна на Пхенян, при което беше изпробвана междуконтинентална балистична ракета.

Тренировките са свързани с различни сценарии по време на война, включително и симулирани прецизни удари върху фиктивни ядрени цели и ракетни цели.

Двудневните учения са започнали по-рано днес във водите близо до Корейския полуостров и Япония. По време на маневрите военни кораби със системи за противоракетна отбрана Aegis от всяка от страните участнички ще симулират засичането и проследяването на потенциални балистични ракети от Северна Корея и ще споделят информация, уточниха от южнокорейското военно министерство.

САЩ и Южна Корея проведоха най-голямото си съвместно военно учение в историята през миналата седмица, след като напрежението се засили заради действията на Пхенян. Според Северна Корея и западни експерти изпробваната междуконтинентална балистична ракета може да достигне до всяка точка от континенталната част на САЩ.