До 25 септември има резервации от българи за Гърция. Това коментира Мариана Пеловски от „Делмондо“, една от туристическите агенции, които предлагат почивки в южната ни съседка, във връзка с огнената стихия, която обхвана голяма част от страната в последните няколко дни.

Обстановката в момента е значително по-добра в Северна Гърция, където заваля силен дъжд. Тежко е положението в област Атика. За едно денонощие в цялата страна са възникнали 93 нови пожара. Около Александруполис пожарите са локализирани.

Там все още не вали, но има рязък спад на температурите. В района на Кавала продължава да духа силен вятър, но вали и дъжд, което помогна за ограничаването само на едно огнище.

Запитвания

От туроператора коментираха пред „Телеграф“, че в последните дни има множество запитвания от българи, които имат планирани почивки в Гърция, за обстановката там. В отговор на това от агенцията са в постоянна връзка с хотелиерите. До момента от две от местата за настаняване в Керамоти, с които работят, обявиха, че няма нито миризма, нито пушек и няма основание резервациите да не се състоят.

Хотелите в Александруполис също обявиха, че приемат гости, въпреки че на 45 километра от тях има дим в небето. За да докажат твърденията си, хотелиерите пращат моментни снимки на обстановката около тях.

Публикации

Много българи, които не пътуват с туроператори, пък се информират от социалните мрежи. В групата „Кулата-Промахон“ във Фейсбук от последните 10 публикации само в две се иска информация за ситуацията с пожарите. Всички останали са свързани с информация за заведения в Гърция, за таверни с вкусна риба и прочие.

В една от публикациите, която е от четвъртък, се обяснява, че в района на първия ръкав на Халкидики няма проблем нито с въздуха, нито с пожари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук