Намерени са наръфаните от животни тела на 27 души, загинали в пожара, за които също се смята, че са мигранти, пише Марица бг.

Трима души са били арестувани от гръцките власти, след като в социалните мрежи се появи видео, на което се виждат 13 мигранти, незаконно задържани и заключени в ремарке, докато похитителите им ги обвиняват в предизвикването на пожари, съобщават гръцките медии.

Край Александруполис вече пети ден бушува огромен пожар, който предизвика евакуацията на редица селища, както и на университетската болница.

Намерени са наръфаните от животни тела на 27 души, загинали в пожара, които още не са идентифицирани и се смята, че също са мигранти.

За незаконното залавяне и държане на мигрантите са арестувани собственикът на автомобила, който е теглел ремаркето - чуждестранен гражданин, както и двама гръцки граждани, заподозрени в участие в престъплението.

На видеото, цитирано от телевизия Скай, се чува гласът на мъжа, който снима, да казва, че става дума за "25 парчета", които били заловени с "една разходка до (Неа) Хили" (предградие на Александруполис). "Планината е пълна. (...) Тези са се заклели да ни изгорят. 

Пърнарите (вид дъб) са пълни. Навсякъде. Това ви казвам, организирайте се, излезте всички да ги съберем, ще ни изгорят, казвам ви."

Командването на гръцката полиция съобщи, че незаконно задържаните мигранти са от Сирия и Пакистан.

  
Снимка: Колаж на ekathimerini.com

В съобщението на полицията се подчертава още, че "Гърция е правова държава със силно демократично законодателство и хуманна традиция. Саморазправата не се толерира в никоя от проявите ѝ".

Полицейските власти припомнят още усилията, които полагат за защита на границите, и съобщават, че през август служителите им са предотвратявали незаконното преминаване на границата с Турция по река Марица (Еврос) на около 900 мигранти дневно. Задържани са и стотици трафиканти.

Българин в Никити: Ситуацията е апокалиптична

Малко преди полунощ пламна ново огнище в северната част на остров Самотраки, в района на село Терма. Огънят е в горска местност и на известно разстояние от селището. Островът е без ток, но няма риск за туристите, съобщиха пожарникарите.

Пламъците в гръцката част на Родопите се насочват към Комотини, съобщи гръцката обществена телевизия ЕРТ. Извършва се евакуация на няколко села в района. Там изгоряха къщи и ферми, но пожарът е далеч от българската граница.

В област Еврос активните фронтове, които предизвикват безпокойство, са този в град Александруполис, който гори вече четвърти ден, и този в националния парк Дадя, където вчера бяха открити 18 овъглени мигранти, сред които и две деца.

Българският турист Даниел Неделчев, който се намира в Никити, разказа за ситуацията с пожарите в Гърция.

"Димът във въздуха се усеща и днес. Картината вчера беше леко апокалиптична. Никой не знаеше какво се случва. Бяхме на плаж, когато се задими.

Хората просто стояха и снимаха червено-оранжевите окраски в небето. Имаше пожар и в Полигирос , но той беше бързо потушен.

Постоянно летяха хеликоптери. След това разбрахме, че основното задимяване идва от Александруполис. Имам доста приятели в Никити, веднага обменихме информация", разказа Неделчев пред NOVA.

Нощта беше тежка за жителите на десетки региони на Гърция. Около 90 са активните огнища в цялата страна.

В Александруполис и околните села противопожарните сили през цялата нощ действаха в опит да поставят под контрол няколко огнища, където вече не духа вятър има загасени огнища, но огнеборците остават на място поради риск от ново разпалване.

Все още поради слаба видимост е затворена магистралата Комотини - Александруполис.

Гръцките противопожарните екипи съобщиха днес, че в няколко района, където горят пожари, вятърът е спрял и постепенно пожарникарите овладяват огнената стихия.

До Кавала обаче продължава да духа силен вятър и огнищата се разрастват. Там от рано тази сутрин гасят и по въздух със самолети и хеликоптери. Очакват днес да преградят пътя на огъня и да овладеят поне частично пожара.

Изключително критична е ситуацията в подножието на планината Парнита, която се намира северно от Атина.

Там изгоряха къщи и производствени цехове. Областният управител съобщи, че причината за пожара е умишлен палеж. Днес под пълна забрана е движение в горски райони в цялата страна.

Няма активно огнище в близост до границата с България.

Българските власти следят постоянно ситуацията с пожарите в близост до границата с България. Горските власти у нас вече са предприели превантивни мерки за защита на хората от пограничния регион и опазване на горските територии у нас.

Всички служби, отговарящи за стопанисването на горите са в готовност за предприемане на своевременни действия при необходимост, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Фините прахови частици над Гърция надвишиха десет пъти нормата

Микрочастици десет пъти над нормата бяха отчетени във въздуха в Гърция в резултат на бушуващите в страната горски пожари, съобщи гръцкият в. "Катимерини".

От големите пожари в префектурите Еврос, Беотия, Евбея (Евия) и Атика вчера са отчетени високи концентрации на фини прахови частици дори на стотици километри от фронтовете на огъня, заяви директорът на Института за изследвания и устойчиво развитие Никос Михалопулос.

"Северноизточните ветрове пренасят дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море", обясни директорът пред "Катимерини".

Михалопулос отбеляза, че измерванията са ударили червената линия в "триъгълника" Арта-Янина-Трикала в Западна и Централна Гърция, както и в полуостров Пелопонес.

От сателитна снимка на METEOSAT-11 на Националната обсерватория в Атина се вижда как димът от пожара в района на Еврос в Североизточна Гърция достига 950 км на югозапад, покривайки близо 80 процента от територията на Гърция.

"Това е едно от най-впечатляващите разпространения на дим, които сме виждали през последните години, като се има предвид голямата площ, която обхвана", заяви пред вестника директорът на Националната обсерватория в Атина Костас Лагувардос.

Той характеризира ситуацията в Атика като умерена, но посочи, че тя може да се влоши в зависимост от ветровете.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук