Страховете нарастват в Сърбия заради нов скок на заразени с COVID-19, който е по-разпространен при тези между 25 и 60 години и подлага на здравната система на силен натиск, съобщава China Global Television Network. Обществеността спазва ограниченията и носят маски за лице, въпреки жегата, но броят на случаите продължава да нараства.


Ден след ден, в 15 ч., сръбските власти публикуват най-новите случаи на заразени с COVID-19. И от седмици тези цифри са притеснително високи.

Сърбия, страна с малко под седем милиона души, има между 300 и 450 новозаразени пациенти всеки ден и това се случва след кратко затишие, продължило до началото на юли.

Тази нова криза оказа безпрецедентен натиск върху здравната система на страната през последния месец. Югът на страната преживява рязко покачване на нови случаи.

Местните експерти не могат да кажат със сигурност дали това е втори пик на първата вълна или началото на втори щам на болестта. Бранислав Тиодорович от правителствения екип за управление на кризи е сред мнозина, които казват, че данните показват, че е настъпила промяна.

"Повече млади хора са заразени в този втори пик. Болестта им е много по-сериозна от преди. Първоначално се смяташе, че младите хора са защитени от най-лошото в това заболяване".

"Обърнахме повече внимание на възрастните хора през първия пик, но днес се оказваме в ситуация, когато 60 до 70 процента от заразените са на възраст между 25 и 60 години."

Сръбските власти работят за разрешаване на напрежението върху здравната система на страната. Трябва да бъдат изградени нови болници, особено преди евентуалното препокриване със сезонен грип, когато лятото свърши.

"Мнозина се страхуват от това, което ще дойде с есента. Ще поискаме и съм сигурен, че ще бъдем сред първите, които ще получат ваксина", заяви сръбският президент Александър Вучич.

"Междувременно трябва да се подготвим за всички възможности, за да гарантираме, че хората ни се третират правилно, така че да не сме изненадани от внезапно повишаване на инфекции".