Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да отдаде заповед за нови удари срещу Сирия, ако сирийски лидер Башар Асад отново използва химически оръжия. Това бе заяви на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на САЩ в световната организация Ники Хейли, цитирана от световните агенции.

"Ударите са ясно послание: САЩ няма да позволят на Асад да продължи да използва химическо оръжие. Говорих тази сутрин с президента на Тръмп, и той каза, че ако на режима в Сирия отново използва отровен газ, САЩ са готови да действат", подчерта тя.

Според Хейли, САЩ и техните съюзници "са нанесли успешен удар по химическите обекти и ние сме убедени, че по този начин е подкопана програмата по създаването на химическо оръжие в Сирия. Ние сме готови да продължим да упражняваме същия натиск, ако сирийският режим иска да тества нашата воля", добави Ники Хейли.

Постоянният представител на Русия в ООН, Василий Небендзя от своя страна нарече "хулиганство" политиката на САЩ и техните съюзници във връзка с нападението срещу Сирия.

"Всичко е по отработена схема: провокация, лъжливи обвинения, фалшива присъда, наказание. Вие искате такива международни отношения, но това е хулиганство и то не дребно като се има предвид, че става дума за ключови ядрени държави.", заяви Небендзя. Той упрекна Франция и Великобритания в стремеж към неоколониализъм. 

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ