Върховната Рада на Украйна прие на първо четене закон, допускащ мобилизацията във въоръжените сили на осъдени, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че мярката е замислена да помогне за попълване и ротация на украинските войски след две години война с Русия.

Законопроектът предвижда затворниците, присъединили се към армията, да получат възможност за условно освобождаване.

Онези, които са осъдени за престъпления срещу човечеството, сексуално насилие, убийство или престъпления срещу националната сигурност, няма да могат да служат, заяви в Телеграм депутатът Олексий Гончаренко.

Не е ясно какви допълнителни сили ще се присъединят към украинските въоръжени сили, ако законът бъде приет окончателно.

Колегата на Гончаренко Ярослав Железняк заяви, че текстът най-вероятно ще бъде променен преди окончателното гласуване, за да се премахне рискът от корупция. Все още не е определена дата за вота в Радата.

Друг закон, въвеждащ големи глоби за граждани, които не спазват правилата за мобилизация, също беше приет днес на първо четене.

Украинският парламент също така е започнала да разглежда окончателната версия на предизвикващ полемика законопроект, който да промени процеса на мобилизация в страната след месеци критики и спорове.

Очаква се той да разшири възможностите на Киев да мобилизира нови сили на фона на значително намаления приток на доброволци и многобройни случаи на избягване на призовките за армията от началото на войната.

Текстът ще бъде гласуван утре.

От пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г. киевските войски се сражават срещу по-добре екипираната руска армия, разполагаща с огромен мобилизационен потенциал.

По-рано този месец стана ясно, че в Украйна влиза в сила нов закон за намаляване на възрастта за военна мобилизация. На служба  ще подлежат младежите от 25-годишна възраст, а не от 27, както беше досега.

Това се случва в момент, в който въоръжените сили страдат от недостиг на хора, за да се противопоставят на руската инвазия.

Законопроектът беше гласуван преди година от депутатите и досега се чакаше да бъде обнародван от президента. След това украинското правителство трябва в срок до 6 месеца да приведе в съответствие различни нормативни текстове в страната с новите изисквания на възрастта за мобилизация.

Обсъжда се допълнителна мобилизация на още 400 000 души.

Други предложенията, засягащи мобилизацията, които бяха внесени от правителството в края на миналата година включват по-високи глоби за избягване на наборните комисии, както и конфискации на имущество, замразяване на банкови сметки и анулиране на паспортите на годни за военна служба украинци, които са напуснали страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук