От Москва, Анкара и Берлин продължават да пристигат съобщения за серия многостранни контакти за разрешаването на сирийския конфликт. Руският външен министър Сергей Лавров е разговарял по телефона със специалния посланик на ООН Стефан де Мистура, а заместникът на Лавров Михаил Богданов се е срещнал с турския посланик.
Москва се е свързала с Техеран и е информирала иранските власти за хода на преговорите с Анкара.  
 

В основа на всичко това са скорошните споразумения, постигнати миналата седмица между Русия, Турция и Иран. Става дума за нова площадка за мирен диалог между сирийските власти и опозицията. Техни представители са готови да приемат в столицата на Казахстан – Астана. Целта – примирие и мир в Сирия.
 
„Действително, текат постоянни контакти с турските колеги, с които се обсъждат различните детайли на диалога, който се планира в Астана. Всичко това се прави в руслото на намирането на политическо решение на конфликта в Сирия”, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.  
 
От сирийския опозиционен Висш комитет за преговори призоваха групировките да оказват съдействие на „искрените опити” за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Процесът е приветстват и от Запада.
 
Турските издания, позовавайки се на министъра на външните работи Чавушоглу, съобщават, че по план примирието ще бъде представен на участниците в конфликта, действието му ще обхване всичките райони, в които има боеве между опозиционните групировки и правителствените сили. Но режимът за прекратяване на огъня няма да се разпространява върху терористичните организации. Примирието, по данни на турските журналисти, може да бъде обявено „във всяка една минута”.

Превод и редакция: БЛИЦ