"След превземането на Авдеевка руските войски се прегрупират, набират нови ресурси, там няма почивка". Това е съобщил говорителят на оперативно-стратегическата групировка войски "Таврия", офицер от въоръжените сили на Украйна Дмитро Лиховей, предава УНИАН.

Той е отбелязал, че през четирите месеца на операцията в Авдеевка общите руски загуби възлизат на повече от 47 000 души.

"Разбира се, че след такива загуби врагът има нужда да се прегрупира, има нужда да оближе раните си. Но, за съжаление, руснаците имат определени резерви и те се прегрупират след тази операция. Те привличат нови ресурси. Други части, с въздушна подкрепа, се опитват да продължат щурмовите операции още по на запад от Авдеевка на направление Ласточкиное и съседните населени места", е заявил Лиховей.

Според него руските сили вероятно имат "червени (празнични) дати от календара" - това е 23 февруари, има и годишнина от пълномащабното нахлуване - 24 февруари, пише "Фокус".

"Затова има основания да се смята, че това е само прелюдия към настъплението на Авдеевското направления. Има разузнавателна информация за това, има готовност да посрещнем противника с по-големи ресурси - нашите части се укрепват, влизат допълнителни сили, създават се допълнителни позиции за спиране на противника", е коментирал той.

В същото време той е подчертал, че украинските въоръжени сили (ВСУ) укрепват ешелонираната отбрана, усилват се с допълнителни подразделения, създават се нови огневи позиции. Според него ВСУ не позволяват на руснаците след превземането на Авдеевка да развиват успехи.

"Там се водят трудни сражения, позициите се възстановяват от нашите войски. Противникът е пленен, а това показва, че има определени бойни близки срещи", е добавил той.

По думите му противникът води настъпателни действия в малки щурмови групи с подкрепата на малък брой бронирани машини.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук