Президентът на Украйна Володимир Зеленски омаловажи загубата на град Авдеевка, превзет от руските войски, и призова съюзниците на страната му да ѝ изпратят по-бързо помощ. Това предаде Ройтерс.

Зеленски призна в интервю за "Фокс нюз",  което ще бъде излъчено днес, че миналата година е била сложна за Украйна. Но, говорейки на английски език, той посочи по-ранните постижения, особено в североизточната Харковска област, където е правено интервюто.

"През тези две години получихме (обратно) част от Харковска област. Сега се намираме в този регион... и деблокирахме Черно море. Има пътища за зърно и ние унищожихме много кораби на руския флот.

Това е, което направихме в продължение на две години. А какво успяха да направят те? Само на това едно място. Но за какво?", попита Зеленски.

Авдеевка се намира на 15 километра северозападно от контролирания от Русия Донецк - главния град на Донецка област.

В интервюто Зеленски изрази отново недоволство от забавянето на западната военна помощ за Украйна, макар и да не посочи директно Съединените щати.

Искането на американския президент Джо Байдън да разширяване на подкрепата за Киев е спряно поради спорове в Конгреса на САЩ.

Код червено: Байдън звъни на пожар на Зеленски заради Авдеевка

"Трябва да бъдем по-бързи. Това означава да отстраним цялата тази бюрокрация. В противен случай няма да имаме никакъв шанс", каза той.

Зеленски призна, че намирането на алтернатива на американската помощ няма да бъде лесно.

Дания прехвърля цялата си артилерия в Украйна, а Зеленски обяви още 1 гръмка военна новина

"Вие разбирате, че тази помощ е от решаващо значение. Така че без нея, съжалявам, ще имаме все повече и повече такива героични момчета, които ще бъдат в болниците.

Ако не разполагате с истински защитен щит и мощна артилерия с муниции, разбира се, че ще губите хора", заяви още Зеленски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук