Украинските войски успяха да навлязат на територията на Купянск-Узловой в Харковска област, както и в населените места Катериновка и Коровий Яр в Донецка област, съобщават световните издания. 

За това свидетелстват и видеоматериали, на които се вижда как украинските войски се придвижват през съответните селища.

Видеозаписи, направени в близост до железопътната гара близо до Купянск-Узловой показва, че украинските войски са навлезли на територията на селището.

Това няма да даде значително предимство на украинските военни, а по-скоро ще усложни отбраната, тъй като украинските войски сега ще трябва да се отбраняват на левия бряг на река Оскол, като на практика ще бъдат отрязани от бързо отстъпление, коментират западните медии.

Украинските военни са успели да завземат и село Екатериновка, като това е станало след доста ожесточени боеве.

След първата атака руската армия успява да си върне селото, но след това противникът отново е поел контрола над него, което значително усложнява отбраната на Лиман и Дробишево.

Наред с другото, украинските войски са били забелязани да навлизат на територията на село Коровий Яр. За това свидетелстват видеокадри, на които се вижда как конвой с украинска военна техника навлиза в територията на селището в Донецка област.

По последни данни защитниците на Лиман от войските на Русия, ЛНР и ДНР напълно контролират ситуацията по всички направления на ударите на Въоръжените сили на Украйна. Под техен контрол са и стратегическите пътища и подстъпи към града.

Междувременно, тази нощ ръководителят на военната администрация на Кривой Рог Александър Вилкул съобщи за ракетно нападение на руската армия срещу града. Той заяви за това в канала си в Telegram, информира "УНИАН".

В същото време над град Днепър са задействани силите за противовъздушна отбрана.

Малко по-късно въздушното командване "Восток" съобщи, че противовъздушните сили са свалили 4 от общо 5 руски ракети, изстреляни в Днепропетровска и Запорожка област.

Отбелязва се, че по време на ракетния удар руската армия е използвала пет управляеми ракети Х-59 от Су-35 по цели в Днепропетровска и Запорожка област.

"Подразделенията на Днепърската зенитно-ракетна бригада и Никополския зенитно-ракетен полк обезвредиха 4 от тях: 1 ракета беше свалена в Запорожка област, 1 - в област Кривой рог, а още 2 ракети бяха унищожени край Синелниково", се казва в съобщението.

Алексей Арестович, съветник на украинския президент, се е изказал за бъдещата съдба на Кримския мост. Той смята, че едва ли ВСУ ще може да го унищожи, съобщава "УНИАН".

"Няма с какво да ударим Кримския мост. Дори с това, което могат да ни дадат, пак няма да можем да направим нищо с моста... Кримският мост не е заплашен от нищо, той може да бъде унищожен само с тактическо ядрено оръжие или ако към него едновременно се насочат 300 "Томахоук" (многоцелеви високоточни дозвукови крилати ракети), или може би поне 100 или 50", казва Арестович.

Арестович добавя, че дори ако Украйна нанесе удар по моста от ATACMS, ракетите може да бъдат свалени, преди да достигнат целта си.

Въпреки това, отбелязва съветникът, украинските въоръжени сили ще продължат да освобождават временно окупирания от Русия Крим, дори въпреки всички "референдуми" и опитите на Путин да спре настъплението на силите на Украйна.

"Считаме, че този "референдум" е юридически невалиден. И никакви ултиматуми от тяхна страна, включително ядрени, няма да ни спрат да продължим да освобождаваме териториите си. В това няма никакво съмнение", подчертава Арестович.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук