Украинският президент Володимир Зеленски се опита да събере международна подкрепа за страната си срещу Русия в поредица от телефонни разговори с чуждестранни лидери, съобщава "Ройтерс".

Ходът му идва в момент, когато по всичко изглежда, че Москва се готви да анексира част от украинската територия.

Зеленски разговаря с лидерите на Великобритания, Канада, Германия и Турция с искане за повече военна помощ и налагането на по-строги санкции срещу Москва след това, което Киев и Западът заклеймиха като незаконни и фиктивни референдуми в четири частично окупирани области на Украйна.

Съединените щати обявиха, че работят със съюзници и партньори, за да наложат сериозни икономически санкции на Москва, а Европейската комисия предложи нов пакет наказателни мерки.

"Очакваме Лондон да реагира и на руските фиктивни референдуми. Отбраната и финансовата помощ за Украйна трябва да бъдат засилени в отговор", написа Зеленски в Туитър, след като проведе разговор с британския премиер Лиз Тръс.

В друг разговор - с канадския премиер Джъстин Трюдо, украинският лидер подчерта, че светът не трябва да се огъва пред руския "ядрен шантаж" и добави: "Агресорът трябва ясно да разбере всички последствия от своята безотговорност".

Зеленски благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за осъждането от страна на Анкара на т.нар. "референдуми" и добави: "Световната общност трябва да даде възможно най-силния отговор на действията на Русия".

В друг разговор Зеленски получи обещание от страна на германския канцлер Олаф Шолц, че финансовата, политическата и хуманитарната подкрепа на Берлин за Украйна няма да се отслабва.

Шолц също увери, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна в защитата на нейния суверенитет и териториална цялост, включително с доставки на оръжия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук