Украинската армия призна днес, че е отстъпила на руските сили източния град Соледар – две седмици след като Москва обяви, че го е превзела, предаде Франс прес.

"След месеци трудни сражения украинските въоръжени сили го напуснаха", за "да се оттеглят на подготвени позиции", заяви говорителят на Източната войскова групировка на Киев Сергий Черевати, но отказа да съобщи кога е станало това изтегляне. 

На 17 януари назначените от Русия власти в Донецка област заявиха, че Соледар е под техен контрол и по този начин повториха свои предишни твърдения относно съдбата на града, който е известен като солнодобивен център и се превърна в арена на ожесточени боеве, предаде Ройтерс.

"На територията на Донецката народна република (ДНР) руските войски освободиха Соледар", съобщиха тогава те в социалната мрежа Телеграм.

На 13 януари Москва съобщи, че силите ѝ са установили контрол над Соледар, но по-късно украинският президент Володимир Зеленски каза, че битката за този и други градове в Източна Украйна продължава.

На 17 януари ръководителят на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин заяви, че в Соледар остават някои огнища на съпротива на украинските войски и добави, че в момента се довършва прочистването им.

"Що се отнася до артьомовското (бахмутското) и соледарското направление, е известно, че частната военна компания "Вагнер" продължава да допрочиства самия град Соледар", каза тогава Пушилин.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук