„Украинските войски нанесоха ракетна атака срещу т. нар „кули Бойко“. Това ще затрудни много руснаците да извличат газ в Черно море“, съобщи украинският депутат Алексей Гончаренко, цитиран от Obozrevatel.com.

Той отбеляза, че е имало данни за сутрешни взривове в Черно море, но не те са идвали от Змийския остров, а от мястото, където руснаците са поставили нефтени платформи.

„Нашите ракети поразиха „кулите на Бойко“. Ракетната атака срещу тях леко попречи на руснаците в производството на газ в украинската част на Черно море“, уточнява Гончаренко.

Ударът по „кулите Бойко“ беше потвърден и от руските власти.

„По време на стачката на сондажните платформи имаше 12 души. В момента пет души са спасени, трима от тях са ранени. Издирването на останалите продължава“, каза Сергей Аксьонов, който е ръководител на правителството на Крим.

През 2014 г. Русия иззе сондажни платформи на 100 км от Одеса и на 150 км от Крим. Руснаците ги използвали и за наблюдение на повърхностната ситуация с помощта на електронно разузнаване, твърди Сергей.

Украинските сондажни платформи „кулите Бойко“, „Петро Годованец“ и „Украйна“, които са собственост на държавната компания „Черноморнефтегаз“, са кръстени на тогавашния министър на енергетиката, а по-късно и на един от лидерите на „Опозиционната платформа за живот“ Юрий Бойко.

В понеделник сутринта украинските въоръжени сили са нанесли удар по сондажните платформи на „Черноморнефтегаз“ в Крим, където са работили 12 души, петима от тях са спасени, трима от тях са ранени, а останалите се издирват, потвърди и ръководителят на Крим Сергей Аксьонов в „Телеграм“.

„Днес, около осем сутринта, вражески части атакуваха сондажните платформи на „Черноморнефтегаз“. От сутринта поддържам връзка с колеги от Министерството на отбраната и ФСБ, работейки за спасяването на хора. На тези платформи имаше 12 души, към този момент са спасени петима души, трима от тях са ранени. Издирването на останалите продължава“, заяви Аксьонов.

Същевременно Министерството на отбраната на Русия съобщи за впечатляващи загуби на 14-та механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна. По време на сутрешния брифинг на Министерството на отбраната на Руската федерация официалният представител на ведомството генерал-лейтенант Игор Конашенков каза, че украинската страна търпи значителни загуби, предават информационните агенции. 

За 1 месец боевете, от 19 май, само 14-та механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна е загуби над 2100 души убити и ранени.

Поради ниското морално и психологическо състояние 800 души, предназначени да компенсират загубите на това формирование, са отказаха да отидат в района на бойните действия, обвинявайки офицерите в некомпетентност, подкуп и непотизъм при изплащането на парични надбавки.

В 10-та планинска щурмова бригада около 100 военнослужещи от разузнавателното подразделение са били отстранени от бойни задачи поради масово неподчинение на командването и отведени в Кременчуг за разследване.

Значителна част от командирите на 30-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна са се оттеглили от управлението на своите части и се укриват от бойни задачи.

Използват се всякакви предлози за симулиране на болести. В повечето части на бригадата не е останал нито един офицер.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!