Все повече европейски страни затягат ограниченията заради втората вълна от коронавирус. Очаква се британският премиер Борис Джонсън да обяви днес нови мерки. Според предварителните очаквания, в най-строгите ограничения ще са в  Ливърпул, предава Нова тв.


Научно изследване, пък,  показва, че коронавирусът е много по-издръжлив, отколкото се смяташе досега.

Вирусът, отговорен за COVID-19, може да остане зарАзен на повърхности като банкноти, екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни. Това са изводите от изследване на австралийската Национална научна агенция. За сравнение, грипният вирус може да оцелее при същите условия в продължение на 17 дни. И все пак, изследванията са проведени на тъмно, а вече е доказано, че ултравиеолетовите лъчи убиват вируса.

„Важен фактор е, че все още не знаем каква е инфекциозната доза. Въпреки че открихме вируса след 28 дни, това не означава, че той е способен да причини зараза. И все пак посланието е да се мият ръцете и да се използва дезинфектант”, заяви Шейн Ридъл, участник в изследването.

Новото изследване показва още, че коронавирусът оцелява по-малко време при по-високи температури. Той престава да бъде заразен в рамките на 24 часа при 40° С на някои повърхности.

Великобритания започва тестове, дали ваксината БЦЖ предпазва от COVID-19. В изследването ще се включат служители на първа линия.

„БЦЖ е ваксина срещу туберкулозата, но тя е ефективна и срещу редица други вируси. Това вече е доказано при предишни експерименти. Ваксината се използва като усилвател на имунната система най-общо, с възможен важен ефект срещу вируса”, посочва Джон Кембъл, професор от университета на Ексетър.

Изследването е част от глобален проект за установяване на ефикасността на БЦЖ срещу COVID-19.

„Ние сме част от много мащабно международно изследване с 10 хиляди доброволци и вероятно няма да имаме резултати преди 6 и 9 месеца. Ще наблюдаваме тези хора в продължение на година”, уточнява професор Кембъл.

Проблем обаче може да се окаже набирането на 1000 доброволци на първа линия. Причината - страната трябва да се справя с втората вълна на пандемията.

„Като здравен работник на първа линия аз съм изложен на висок риск от заразяване с Ковид тази зима. Има доста добра теория за това, че БЦЖ ваксината може да намали усложненията при зараза с COVID-19”, заяви Сам Хил, общопрактикуващ лекар в Ексетър

Мексиканските власти съобщиха за първия случай в страната на човек, болен едновременно от COVID-19и грип А. Пациентката, 54-годишна жена, е показала симптоми в края на миналия месец и е била настанена в болница.

Жената е с множество придружаващи заболявания. Засега състоянието й се определя като стабилно. Мексико е на четвърто място в света по брой смъртни случаи от коронавирус.