През изминалото денонощие в Украйна са се състояли 104 бойни сблъсъка. Руските сили са нанесли общо 16 ракетни и 31 въздушни удара, както и 79 удара със залпови реактивни системи по позиции на украински войски и населени места. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на страницата си във Фейсбук.

На Волинското и Полиското направление оперативната обстановка остава без съществени промени.

В Сиверското и Слобожанското направление руснаците поддържат военно присъствие в пограничните райони, провеждат диверсионна дейност за недопускане на украински войски в опасни направления, увеличава плътността на минно-взривните заграждения по държавната граница.

Руснаците не са водили настъпателни (щурмови) действия в посока Купянск.

В Лиманско направление руснаците 8 пъти атакуват позициите на украинските сили в Терни и Торски райони на Донецка област.

В посока Бахмут украинските войници отблъснаха 33 атаки в районите на населените места Белогоровка, Луганска област; Верхнокамянске, Спирне, Нови, Иванивске, Клищиевка, Андриевка в Донецка област.

В авдиевското направление украинските защитници отблъснаха 15 атаки в районите на населените места Новобахмутивка, Бердичи, Семеновка, Уманско и Первомайске в Донецка област.

В Новопавливско направление Силите за отбрана продължават да сдържат противника в районите на населените места Красногоровка, Новомихайловка, Победа, Водяне и Урожане на Донецка област, където руснаците 30 пъти са опитали да пробият отбраната на украинските войски.

В Ориховско направление руснаците 7 пъти атакуват позициите в Старомайорски район на Донецка област; на север от Приютни и на югозапад от Билогиря, Запорожска област.

В херсонското направление руснаците не се отказват от намерението си да избият украинските части от предмостията на левия бряг на Днепър. Така през изминалото денонощие те извършили 5 неуспешни атаки на позициите на ВСУ.

През нощта силите на противовъздушната отбрана на Украйна са свалили всички ударни БПЛА (безпилотни летателни апарати - бел. ред.), с които врагът атакува територията на страната.

Според генералния щаб на ВСУ, само за ден руснаците са изгубили над 900 души и десетки единици бойна техника, пише armyinform.com.ua.

През денонощието руснаците са нанесли 310 удара в Запорожка област. Под вражески обстрел са били 7 населени места. Това съобщи ръководителят на Запорожката областна военна администрация (ОВА) Иван Федоров.

Руските войски нанесоха въздушен удар с 6 зенитни ракети по Орихов. Освен това 32 БПЛА от различни модификации атакуваха Гуляйполе, Левадне, Роботине, Мала Токмачка, Малиновка и Новоандриевка. Същите населени места са обстрелвани и от зенитни оръдия. Регистрирани са 259 артилерийски снаряда.

Получени са 7 сигнала за унищожени къщи. Цивилни не са пострадали.

Войските на Руската федерация не спират терора на сушата, където не могат да постигнат значителните успехи, които са планирали, и компенсират неуспехите си с въздушни удари. Това каза полковник Наталия Гуменюк, началник на съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна, в онлайн предаване. 

Говорителката подчерта, че руските войски продължават да нанасят балистични удари в различни региони на Украйна и се опитват да оказват натиск с помощта на ударни дронове.

„Противникът отново гравитира към енергийни обекти и се опитва да открие нашите системи за ПВО. Тази нощ групите безпилотни самолети бяха числено по-малки и бяха разположени по-компактно“, каза Наталия Гуменюк.

Според нея това предполага, че руснаците имат известна липса на потенциал за ударни дронове, но се опитват да поддържат системен терор.

По-рано Силите за отбрана съобщиха, че руските войски ротират части на юг и изместват посоката на атаките на изток.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук