Сега, махайте се с тази хартия, банда от Прищина, където искате, и да видите дали някой ще го изпълни. Сърбия няма да го направи. Това заяви сръбският президент Александър Вучич по повод приетата от Прищина платформа за диалог със Сърбия, съобщава МКД, цитирано от „Фокус“.
 
„Моят отговор на всички е такъв - не знам колко ще остана на власт, защото Харадинай заплашва да ме свали, някои от нашите политически опоненти ги приветстват в Прищина, помагат им по различни начини, може би ще ме смажат, но аз никога няма да се съглася с тези условия ”, каза Вучич.
 
Сръбският президент каза, че преди шест месеца е предупредил Брюксел, че проектът на Прищина е катастрофа за Балканите и че Европейският съюз го е уверил, че платформата няма да дойде на дневен ред, че няма да я гласуват, а днес казват, че „нямат коментар“ по документа.
 
„Питат ме, дали са ме излъгали. Да, те ме излъгаха, но преди всичко те заблудиха себе си“, каза Вучич в Сремска Митровица, добавяйки: „Но Сърбия не е толкова малка и слаба, колкото си мислят. Отговорът на исканията на Прищина очевидно е „не“!“
 
Вучич отбеляза, че в платформата пише, че Сърбия трябва незабавно да признае Косово. „И това не е достатъчно, защото се казва, че ако го направим днес, в границите на днешното Косово, те няма да ни признаят и да ни простят някои от нашите грехове. Това е предварително условие, за да могат да признаят Сърбия, сякаш не сме държава, че да не ни признават. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно“, каза сръбският президент.

По-рано най-голямата опозиционна партия в Косово заяви, че ще оспори пред Конституционния съд Закона за диалога с Белград, който бе одобрен в четвъртък от парламента на Косово. Демократичната лига на Косово (ДЛК) смята, че законът е неконституционен.
 
Лидерът на парламентарната група на ДЛК Авдула Хоти заяви, че ДЛК е готова да се обърне към Конституционния съд за тълкуване, дали Законът, одобрен в четвъртък от парламента на Косово, е в съответствие с Конституцията на Косово. Хоти направи коментарите по време на интервю с телевизионния канал RTV21. Той каза, че подходът на косовските институции към диалога със Сърбия е в ущърб на държавността на Косово, обвинявайки правителството и другите държавни институции, че са действали като по времето, когато Косово не е било независимо.
 
ДЛК и другата опозиционна партия – „Самоопределение“ бойкотираха заседанието на парламента в четвъртък, недоволни от внесения от правителството Закон за диалог със Сърбия. Опозиционните партии смятат, че Косово не се нуждае от специален закон за диалог, добавяйки, че държавните институции трябва да спазват само Конституцията и приложимите закони на Косово. Парламентът одобри в четвъртък Закона за диалога и платформа за всеобхватно правнообвързващо споразумение между Косово и Сърбия.
 
Белград разкритикува решението на Косово, в което се казва, че приемането на платформата показва, че Прищина не се интересува от продължаването на подпомагания от ЕС диалог в Брюксел.