Снощи бяхме свидетели на най-бруталното политическо насилие през последните няколко години, заяви на пресконференция в Белград сръбският президент Александър Вучич по повод демонстрациите пред сръбския парламент и сблъсъците с полицията, предаде Танюг.

Вучич каза, че протестът не е бил обявен предварително, а на него членове на "десничарски, екстремистки и профашистки организации" са нападнали парламента, което представлява най-малко две закононарушения. Той допълни, че демонстрантите в продължение на няколко часа са нападали и служители на полицията.

"Протестът беше организиран, ясна е намесата не само на престъпен, но и на чуждестранен фактор", каза президентът, без да уточни коя страна има предвид.

Той подчерта също, че полицията е била принудена за пръв път през последните 8 години да реагира на нападенията срещу нейни служители, а достойните граждани, чието недоволство никой няма да поставя под въпрос, сами са се оттеглили от демонстрацията, след което "екстремистите са поели контрола".

В Белград снощи се състоя протест срещу повторното въвеждане на полицейски час в града заради влошаването на ситуацията с новия коронавирус.

Група демонстранти нахлуха в сградата на сръбския парламент, а полицията употреби сълзотворен газ. В протестите бяха ранени най-малко 43 полицаи и 17 демонстранти, арестувани са 23 души.