Президентът на Сърбия Александър Вучич сравнява разпространението на ваксината срещу Ковид-19 в Европа с потъването на Титаник. Той казва, че богатите се спасяват, докато бедните на Балканите се оставят да се удавят.

Сърбия се обърна към Китай за ваксините си, заявявайки, че няма много надежда да получи доставки от ЕС.

Благодарение на Китай и доставката на един милион дози от неговата ваксина Синофарм, ваксинационната програма на Сърбия продължава да се развива.

"Най-накрая получих ваксина. Чувствам се чудесно, защото отново ще мога да живея нормално", обяснява жителката на столицата Белград Бранка Косух.

"Не кандидатствах за нито една ваксина по-специално, реших, че която и да е ще свърши работа. Наистина съм щастлива, че направих това", заяви тя.

Белград внася китайската ваксина Синофарм, която също така е одобрена в Обединените арабски емирства. Изпитанието в трета фаза оценява ефективността на ваксината между 79 и 86% според междинните резултати.

Покупката е доставила на сръбското население второто най-бързо разпространение на ваксини в Европа с 4,6 дози на сто души - точно зад Обединеното кралство, но пред най-големите държави в Европейския съюз.

Съюзът на Сърбия с Китай има много дълбоки корени - Пекин инвестира масово в държава, която се надява да се превърне в център на нейната търговска инициатива "Един пояс, Един път".

А на критиците на стратегията си за ваксинация Вучич отговаря, че се състезава в глобална война за доставки, в които по-бедните нации са изоставени.

"Светът удари айсберг, подобно на Титаник, богатите и най-богатите спасяват само себе си и близките си", каза той.

"Те са подготвили скъпи спасителни лодки за тях и тези от нас, които не са богати, които са малки, като страните от Западните Балкани, ние се давим заедно с този Титаник", заяви сръбският лидер.

"Това може да не е тяхното намерение, но не е особено важно за тях", добави той.
Сега Сърбия получи доставка от 10 000 дози от ваксината на Пфайзер, но президентът Александър Вучич заяви, че ще приеме китайската ваксина.