Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че е очаквал войната в Украйна, но и че е почти невъзможно страната да спечели в този конфликт.

Затова, посочи той, вероятно ще започнат спешни преговори за членство в ЕС и това ще доведе до промени в политическата карта, които ще засегнат и Сърбия. За TV Pink той посочи, че промените в Европа са неизбежни.

„Мисля, че още през юни трябва да има голям импулс за Украйна към европейския й път, тъй като тя няма да спечели лесно във военен смисъл, мисля, че ще има спешни преговори“, каза той.

Според него политическата карта в Европа се променя, което ще засегне и Сърбия. Тоест динамиката на отношенията с Европа ще се промени.

Вучич каза, че неговата задача е да се опита да спаси страната от война, но и да спаси всички политически принципи.

„Американците създават блок в Европа, отделен блок, който ще се състои от Полша, балтийските страни и Украйна“, каза още Вучич. „Ще има държави, които са по-големи от Франция по население. Ако към това добавите и Румъния, тогава този квинтет или секстет става най-мощният в Европа и е под прякото влияние на Америка“, посочи Вучич.

Той посочи, че има видима промяна към Китай и че за първи път Урсула фон дер Лайен използва фразата стратегически съперник, което е американски термин.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук