Вучич посочи, че планът Шолц-Макрон не е бил договорен, но що се отнася до плана за изпълнение, те промениха текста 12 пъти вчера. „Сръбският управленски екип ще трябва да представи своето предложение на най-високо ниво на диалог“, каза Вучич, пише БГНЕС.

„За нас е много важно да създадем среда, в която сърбите да бъдат в безопасност, в която нашите хора ще имат мир навсякъде и в която винаги ще пазим държавата и конституцията“, посочи президентът.

Вучич обясни защо не е подписал нищо в Охрид: защото Сърбия е призната държава, докато Косово не е призната държава. „Не подписах поради няколко неща, защото Република Сърбия е международно правно призната, докато Косово не е. Не искам да сключвам международни правни споразумения с така наречената Република Косово. Като президент изявленията ми са обвързващи и затова подбирам думите си внимателно“, каза Вучич. щ

Той посочи, че затова нито споразумението, нито анексът са подписани, но Сърбия е готова да работи за тяхното изпълнение до нейните червени линии.

Президентът защо Асоциацията на сръбските общини е важна за сръбското правителство. Той изтъкна, че всички хора на юг от Ибър казват, че живеят като в гето. „Независимо от факта, че те имат голямо здравно заведение, което изграждаме в Грачаница, всеки иска да сложи ръка на Северна Митровица. Разговорите никога не са лесни, защото говорим за партии, които все още са противопоставени и имат противоположни интереси“, посочи Вучич.

Президентът добави, че европейските и световните сили са представили в медиите този преговорен кръг в Охрид като много видим и важен