В събота привържениците на опозицията в Каракас участваха в протестно шествие срещу управлението на президента Николас Мадуро, пише вестник The Guardian. Симпатизантите на венецуелския лидер Николас Мадуро и на неговия противник Хуан Гуайдо, подкрепян от САЩ, се завърнаха на улиците в събота.
В страната цари страх, че политическата криза може да навлезе в нова турбулентна фаза. След обтегнатите 48 часа, които Венецуела преживя, когато почти цялата страна остана без ток, в събота хиляди демонстранти излязоха на улиците отново да изразят подкрепата си за своите лидери. И двамата претендират за президентския пост, припомня британският вестник. “Тук съм, за да подкрепя президента Мадуро … той е конституционният президент на нашата Боливарска република Венецуела“, казва 52-годишната Мария Реиес, домакиня, която участва в шествието в централен Каракас в подкрепа на действащия държавен глава.

По думите й, тя е там, за да защити политическия наследник на Уго Чавес. Според нея „натрапникът Гуайдо“ е заплаха за мира. Експертите обвиняват управлението му, че се е натоварила с огромна власт, но на практика е заявило лошо справяне с ангажиментите си, проявява некомпетентност и е корумпирано. В същото време Мадуро и поддръжниците му твърдят, че всичко, което се случва е част от американски заговор, чиято цел е да се провали лявата Боливарска революция на Чавес и да се смъкне действащият президент от власт. “Заклеймяваме тази страхливо терористка атака“, пише в страницата си в Туитър президентът на Боливия Ево Моралес, един от малкото съюзници на Мадуро от региона.